The Lost Child
1. What are the things
the child sees on his way to the fair? Why does he lag behind?
Ans. On his way to the
fair, the child sees many things. First of all, he sees a toy-shop. Then he
sees a group of dragon flies in the mustard field. Then he is attracted by the
little insects and worms along the footpath. A shower of young flowers and
cooing of doves also fascinated him. He lags behind because he is greatly
attracted towards them.
2. In the fair the child
wants many things. What are they? Why does he moves on without waiting for an answer?
Ans. In the fair the
child wants many things. He wants his parents to buy him a toy, a garland of
flowers and ballons of different colours. He also expresses his desire
for burfi. But he moves on without waiting for an answer
because he knew that his parent will not buy these things for him.
3. When does the child
realise that he has lost his way? How has his anxiety and insecurity been described?
Ans. The child sees a
roundabout. He wants to have a ride on it. So he turns to his parents to make a
request for a ride on it. But there is no reply. He looks around but they are
not there. So he realizes that he has lost his way. A full, deep cry comes from
his dry throat. With a sudden jerk, he starts
running calling to them,
"Mother, Father."
4. Why does the lost
child lose interest in the things he had wanted earlier?
Ans. The child loves his
parents very much. After losing them, he finds himself in great fear. He starts
crying. Without parents, he feels himself unsafe. As long as he is with his
parents he wants to buy a number of things. But now he loses interest in all
those things. He does not want to buy anything. Now he wants only his
parents.
5. What do you think
happens in the end? Does the child find his parents?
Ans. When the child is
lost in the fair, a man carries him in his arms and save him from being crushed
by the thick crowd. The man seems to be very kind and loving. I think the child
finds his parents in the end with the help of this man.
OTHER IMPORTANT QUESTIONS
1. How did the parents
distract the child's mind from the toy-seller?
Ans. As the child saw a
toy-seller, he asked his parents to buy a toy. But his father looked at him
with anger. After that the mother pointed towards a flowering mustard-field.
The child was attracted by the beauty of the field. He began to run after the
colourful dragon-flies.
2. There were some
things the child knew his parents would not buy for him, so he did not ask for
them. What were
these?
Ans. The child wanted to
have a garland of gulmohur flowers. Next, he wanted to buy the colourful
balloons. But he knew that his parents would not buy these things for him. So
he did not ask for these things.
3. Who rescued the
child? What did he offer to buy for him?
Ans. The child was
separated from his parents in the fair. He looked for them everywhere. But he
could not find them. Then he ran to a temple crowded with people. A man in the
crowd heard his cry. He lifted him up in his arms. He offered to buy him a garland,
balloons and some sweets.
4. Why did the child go
towards the temple? What happened there?
Ans. The child was
panic-stricken. He ran towards a crowded temple looking for his parents. He
hoped to find his parents there. He began to cry loudly for his parents. A man
in the crowd heard his cry. He lifted him up in his arms and rescued him..
LONG ANSWER TYPE QUESTION
Q. Write a note on the
theme of the story ‘The Lost Child’.
Ans. The story ‘The Lost Child’ is based on
child psychology. A child is curious by nature. H is attracted by beautiful
things. He wishes to possess everything which looks attractive. However he
takes interest in these things only when he is in the company of his parents.
But when he is lost, these things lose their charm for him. In this story a
child goes to a fair with his parents. He is attracted by different things like
balloons, toys, garlands of gulmohur. He also wishes to enjoy a
ride in the roundabout. Nut suddenly he is separated from his parents. Now he
starts crying. A kind man tries to console him. He offers to buy him a number
of things. But the child refuses to take any of them and goes on weeping. He
wants only his parents.
No comments:
Post a Comment