Evans Tries an O'Level
Q. 1. Who was Evans and what was his desire about his education ?
Ans. Evans was a jolly good fellow. Being a jail bird, he had escaped three times from the jail. He had been the star of the Christmas concert. He had a keen desire to acquire some academic qualification and started taking night classes in the prison. He was preparing in an 'O' Level in German and arrangements for his examinations were done in his cell.
Q. 2. How was Evans helped in preparing for the examination ? (V.Imp.)
Ans. The prison authorities made requisite arrangement in preparing Evans for the examination. A tutor from technical college was appointed to teach German in the night. The Governor recommended his case to the examination board and he was allowed to appear for the examination in his cell only under the invigilation of a Parson from St. Mary Mags. His escape was prevented through tight security arrangements.
Q. 3. Why was the Governor himself taking keen interest in the security arrangements for Evans' examination ? (Expected)
Ans. Evans had already escaped three times from the prison. So he was called 'Evans the Break'. To avoid any sort of eventuality, tight security arrangements were made by his prison authorities. The Governor himself was personally taking keen interest and two senior police officers were kept on watch and vigil. A microphone was fitted in the room of Evans so that the Governor could see the activities going on there. He feared lest Evans should escape.
Q. 4. Why were some of the objectionable items removed from the cell of Evans ?
Ans. The Governor was under apprehension that Evans can create and do any kind of unauthorised activity in his cell. So the senior prison officer asked Stephens to remove all kinds of objectionable ites from his cell.
Q.5. What type of relationship do Evans and the police officer Jackson possess ?
Or
How does Evans expose Jackson's ignorance?
Ans. Evans and the police officer Jackson did not want to see eye to eye with one another. Both loved to hurt each other through very sharp words. The arguments of Evans always irritated Jackson. Evans often made fun of his ignorance that riled Jackson. While joking Jackson called him, "How's our little Einstein". Evans corrected him and replied that Einstein was a mathematician.
Q. 6. How did the Governor think that Evans was safe in his cell ?
Or
Why was it impossible for Evans to escape from the prison ?
Ans. The Governor had arranged tight security for Evans since he had to cross so many hurdles. There were two big iron doors between his cell and the yard. Another huge gate too stood at the prison gate. Then there was a big and high 'wall around the yard. All the prison officers were on his alert. Two chains and two tables were placed for preventing Evans' escape. All this made the Governor feel that Evans was safe in his cell.
Q. 7. How does the correction slip help the escape of Evans ? (V.Imp.)
Or
What was the correction slip and how did it kill two birds with one stone?
Ans. When the examination started the secretary of board rang to the Governor. There was a correction-slip which some fool had forgotten to place in the examination package. The slip provided the name of the hotel and gave them the opportunity to know the time when the examination had started. In this way he killed two birds with one stone.
Q 8. Why is Stephens compared to a woman who would get up twenty times to Check the locked front door?
Ans. Stephens is a man of unconvincing nature. He was asked to accompany McLeery to the main prison gates. Further he was asked to see that the door was locked as Evans after McLeery had left the cell. Here Stephens behaved like a whimsical woman who would check twenty times that he had locked the front door. Thus Stephens rushed to the cell of Evans to make sure that it was properly locked.
Q. 9. The examination was scheduled to begin at 9.15 a.m. but it started at 9.25 a.m. Why was there the delay in starting examination ?
Ans. The examination started ten minutes late due to security reasons. The Governor wanted to search Mr. McLeery and his belongings. He had doubts that Mr. McLeery could have taken something dangerous with him innocently like a knife or a nail file, etc. Evans could take advantage of any such thing and keep McLeery as a hostage. He might try to run away from the prison. Then there was some a rgument regarding Stephens' staying in the cell.
Q.10. Why did the Governor doubt the phone call from the Examination Board for correction in the paper ? What did he do?Ans. The Governor thought it might be a fake call. It might be a sort of signal for Evans. He thought the correction slip could be a kind of secret message sent for 'Evans the Break’. He tried to verify the call. He held the incoming call and from the other line called the Examination bard. But the number was continuously busy. This means the call was really from the Examination Board because he had held the line.
Q. 11. What did Stephens see, when he peeped through the hole of the cell of Evans, after leaving McLeery at the main gate of the prison ?Ans. Stephens thought of looking at Evans once again after leaving Mr. McLeery at the main gate. He peeped through the hole and saw a terrible sight. A man was sitting on Evans’ chair and blood was dripping from his head. He had the blanket dropped around his shoulders. His hair was smeared with blood. Blood had reached his clerical collars. It was a terrible sight.
Q. 12. What was seen by Stephens on opening the peep-hole of Evans' cell ?Ans. While returning to the prison, it came to the mind of Stephens to have a look at the cell of Evans. He was very much perplexed to something horrible. He cried, "Oh, no! Christ no!". There lay a man with his head smeared in blood on the chair of Evans. It came to his mind that it must be Evans. After a considered thought he concluded him McLeery. He raised an alarm and called for the police.
Q. 13. How did McLeery want to help the police ? (Imp.) Ans. McLeery had the German question paper in his hand. He told the Governor that he knew where Evans had gone. He wanted to accompany the police in finding the absconding Evans. He showed the question paper to the Governor. It had some vital clues regarding Evans' escape. On the basis of these clues, he insisted that he could nab Evans.
Q. 14. What important clues were hidden in the German question paper ? (V. V. Imp.)
What clues did the Governor get from the photocopied sheet?Ans. There was a photocopied sheet hidden in the German question paper. It was very cleverly pasted on the last blank sheet of the question paper. It had instructions written in German. It read : "Follow the plan. The vital point in time is three minutes before the end of the examination." It was also instructed not to hit the parson hard, he is a minister and not to overdo the Scot accent etc. It had also instruction to move towards the Headington round about and then to make way to Newbury: The Governor coded it for Newsbury and the hunt for Evans started.
Q. 15. Why does people doubt Evans' sincerity towards taking the 'O' Level examination ? (CBSE Sample Paper, 2008)Ans. Evans was a very cunning, experienced, intelligent and a careful run-away prisoner. He had escaped from the prison many times so he was called "Evans the Break". Now he was preparing and appearing for 'O' Level examination in the jail premises. The prison authorities were very much troubled lest he should escape by this way. So people were doubtful about Evans' sincerity for taking the examination.
Q. 16. What made the Governor aware that someone from the examination board was involved in the escape of Evans ? (V.Imp.)Ans. The question paper had the instructions that he had to move from Elsfield way to the Headington roundabout. The examination board was situated at Elsfield Way. Then he remembered the call and the correction slip. All these things sanctify that someone from the examination board was involved in the escape plan.
Q. 17. How did Evans manage to get blood in the cell ? (V.Imp.) Ans. McLeery was the close friend of Evans. He had come for invigilating Evans. He had a rubber ring for getting rest against piles. The ring was semi-inflated. It had a pig's blood that was kept by the person in his suitcase. It has some chemicals and some real blood to prevent it from clotting. It was filled in the rubber-ring so it was looking semi-inflated.
Q. 18. How did Evans manage his final escape?
Who do you think has outwitted the Governor? How? (CBSE Outside, 2001)
Ans. Evans was almost rearrested by the Governor in the hotel. He was handcuffed and made to sit in a prison van. But the people sitting inside the van were the close friends of Evan They opened his handcuff on Evans' instruction. They took the van towards Newsbury and Evans had his final escape. Thus Evans outwitted the Governor by dodging him at every step.
Q. 19. Who met Evans on the eve of the examination and what did the brief interview reveal? (CBSE Foreign 2008)Ans. Evan's German teacher met him at 8.30 p.m. in the heavily guarded Recreational Block and bade him "good luck” for the examination day. During the brief interview Evans told that he might surprise everybody as the teacher had viewed that he had not got even the last chance of escaping from the heavily guarded prison.
Q.10. Why did the Governor doubt the phone call from the Examination Board for correction in the paper ? What did he do?Ans. The Governor thought it might be a fake call. It might be a sort of signal for Evans. He thought the correction slip could be a kind of secret message sent for 'Evans the Break’. He tried to verify the call. He held the incoming call and from the other line called the Examination bard. But the number was continuously busy. This means the call was really from the Examination Board because he had held the line.
Q. 11. What did Stephens see, when he peeped through the hole of the cell of Evans, after leaving McLeery at the main gate of the prison ?Ans. Stephens thought of looking at Evans once again after leaving Mr. McLeery at the main gate. He peeped through the hole and saw a terrible sight. A man was sitting on Evans’ chair and blood was dripping from his head. He had the blanket dropped around his shoulders. His hair was smeared with blood. Blood had reached his clerical collars. It was a terrible sight.
Q. 12. What was seen by Stephens on opening the peep-hole of Evans' cell ?Ans. While returning to the prison, it came to the mind of Stephens to have a look at the cell of Evans. He was very much perplexed to something horrible. He cried, "Oh, no! Christ no!". There lay a man with his head smeared in blood on the chair of Evans. It came to his mind that it must be Evans. After a considered thought he concluded him McLeery. He raised an alarm and called for the police.
Q. 13. How did McLeery want to help the police ? (Imp.) Ans. McLeery had the German question paper in his hand. He told the Governor that he knew where Evans had gone. He wanted to accompany the police in finding the absconding Evans. He showed the question paper to the Governor. It had some vital clues regarding Evans' escape. On the basis of these clues, he insisted that he could nab Evans.
Q. 14. What important clues were hidden in the German question paper ? (V. V. Imp.)
Or
What clues did the Governor get from the photocopied sheet?Ans. There was a photocopied sheet hidden in the German question paper. It was very cleverly pasted on the last blank sheet of the question paper. It had instructions written in German. It read : "Follow the plan. The vital point in time is three minutes before the end of the examination." It was also instructed not to hit the parson hard, he is a minister and not to overdo the Scot accent etc. It had also instruction to move towards the Headington round about and then to make way to Newbury: The Governor coded it for Newsbury and the hunt for Evans started.
Q. 15. Why does people doubt Evans' sincerity towards taking the 'O' Level examination ? (CBSE Sample Paper, 2008)Ans. Evans was a very cunning, experienced, intelligent and a careful run-away prisoner. He had escaped from the prison many times so he was called "Evans the Break". Now he was preparing and appearing for 'O' Level examination in the jail premises. The prison authorities were very much troubled lest he should escape by this way. So people were doubtful about Evans' sincerity for taking the examination.
Q. 16. What made the Governor aware that someone from the examination board was involved in the escape of Evans ? (V.Imp.)Ans. The question paper had the instructions that he had to move from Elsfield way to the Headington roundabout. The examination board was situated at Elsfield Way. Then he remembered the call and the correction slip. All these things sanctify that someone from the examination board was involved in the escape plan.
Q. 17. How did Evans manage to get blood in the cell ? (V.Imp.) Ans. McLeery was the close friend of Evans. He had come for invigilating Evans. He had a rubber ring for getting rest against piles. The ring was semi-inflated. It had a pig's blood that was kept by the person in his suitcase. It has some chemicals and some real blood to prevent it from clotting. It was filled in the rubber-ring so it was looking semi-inflated.
Q. 18. How did Evans manage his final escape?
Or
Who do you think has outwitted the Governor? How? (CBSE Outside, 2001)
Ans. Evans was almost rearrested by the Governor in the hotel. He was handcuffed and made to sit in a prison van. But the people sitting inside the van were the close friends of Evan They opened his handcuff on Evans' instruction. They took the van towards Newsbury and Evans had his final escape. Thus Evans outwitted the Governor by dodging him at every step.
Q. 19. Who met Evans on the eve of the examination and what did the brief interview reveal? (CBSE Foreign 2008)Ans. Evan's German teacher met him at 8.30 p.m. in the heavily guarded Recreational Block and bade him "good luck” for the examination day. During the brief interview Evans told that he might surprise everybody as the teacher had viewed that he had not got even the last chance of escaping from the heavily guarded prison.
Q. 20. Which facts about Evans did the Governor of Oxford Prison not reveal to the Secretary of the Examination Board ? (CBSE Foreign 2008) Ans. The Governor of HM, Prison, Oxford did not reveal to the Secretary of the Examination Board that Evans was a troublesome fellow. He was called "Evans the Break" since he had escaped from the prison three times. He was a real burden and just a persistent.
No comments:
Post a Comment