NAVEEN SIR CLASSES

Monday, 15 February 2021

Nelson Mandela: Long walk of Freedom


Nelson Mandela: Long walk of Freedom

Q.1. What did 'being free' mean to Mandela as a boy and as a student ? [2016-17 )
Ans. As a boy ‘being free' meant to Nelson Mandela to wander free in fields, to swim freely, and to run through village. As a student it meant to him to stay out at night, to read what he pleased and to go wherever he chose.

Q.2. Why is 10th May, 1994 important for South Africa ? (2014)
Ans. 10 May, 1994 is important for South Africa as the inaugural oath taking ceremony of Nelson Mandela and his colleagues took place on that day. Nelson Mandela became the first black President of South Africa after three centuries of white rule.

Q. 3. What are the twin obligations Nelson Mandela talks about in his speech ? [2012]
Ans. According to Nelson Mandela, every man has twin obligations- one is towards his family and the other is towards his people and his country. But in the reign of Apartheid if one tried to fulfill his duty towards his people, he was ripped off with his family and home.

Q. 4. What is the dream of Nelson Mandela for the future of South Africa ? (2012)
Ans. Mandela dreamt that his country should be free from poverty and discrimination. No country man should be oppressed on the basis of colour and creed. He wished the Sun of freedom to shine on his country forever.

Q. 5. What pained Nelson Mandela on becoming the President of South Africa ? (2012)
Ans. Mandela was pained by his inability to thank his comrades who were unable to see what their sacrifices had brought. He remembered the suffering and courage of thousand of patriots, who fought for the same cause.

Q. 6. Why did Nelson Mandela said, "The oppressed and the oppressor alike are robbed of their humanity." (2012)
Ans. Nelson Mandela said so because the oppressed were robbed, when they suffered all that was against humanity and the oppressor had to kill the good human being within himself before doing anything cruel to the other person.

Q. 7. How does Nelson Mandela define the meaning of 'courage' and 'the brave man' ? (2012)
Ans. According to Nelson Mandela, courage is not the absence of fear, but the triumph over it. In the same way, the brave man is not he who does not feel afraid, but he who conquers that fear.

Q. 8. What Mandela meant when he is simply the sum of all those African patriots who had gone before him? INCERT)
Ans. Nelson Mandela was a patriot. Like all other patriots, he felt the need of political independence and also underwent tortures by the whites of his own country. He included three persons in his list who were role model for him.

No comments:

Post a Comment